Za dobro predstavitev na spletu, še posebej v spletnih katalogih in trgovinah je potrebna dobra fotografija. 

Pred fotografiranjem je dobro narediti načrt in poiskati inspiracijo. Zavedati se moramo, da si moramo zastaviti jasne cilje, ki so premišljeni in stremijo k vaši prepoznavnosti.

Ljudje si vas morajo zapomniti. Vedno pa imejte v mislih, da ni vedno potrebe po pretirani kreativnosti, je dobrodošla, a ne smemo pretiravati.

Zaradi množične uporabe fotografije, moramo biti boljši od večine, zato je dobro upoštevati nekaj osnovnih nasvetov. Tako bodo naše fotografije boljše, lepše ter bolj opazne.

Posnetki, ki jih hranimo so odmev na prejete izkušnje, na trenutke, ki smo jih doživeli, in na ljudi, s katerimi smo jih delili. Srečamo pa se tufi s fotografijo izdelkov, ki jih oglašujemo oziroma prodajamo.

Pri vsakem delu je potreben interes in znanje. Brez ustreznega znanja in informacij je dobro fotografijo težko ustvariti.

Kakovost fotografij ni nujno povezana z dragim fotoaparatom, ki jih imajo profesionalni fotografi, že poznavanje svojega fotoaparata in nekaj fotografskih zakonitosti pomagata do dobre fotografije.

1. Poznati morate opremo in nastavitve.

Pred vsakim fotografiranjem moramo pripraviti opremo in studio. Očistiti moramo lečo, napolniti baterije in zasedenost prostora na pomnilnikih. Dobra fotografija ni odraz dobrega fotoaparata, temveč fotografa.

Pomembno je, da poznate opremo s katero ustvarjate. Pomagalo pa vam bo tudi dobro poznavanje nastavitev. Pri fotografiranju izdelkov je zelo pomembno globinska ostrina, kar pomeni precejšno zaprtje zaslonke.

Posledično pride do izgube svetlobe, ki jo povrnemo z daljšim osvetlitvenim časom. Zaradi daljšega časa je priporočljiva uporaba stojala.

2. Predmet, ki ga želite fotografirati, mora biti pravilno osvetljen.

Pri fotografiranju je zelo pomembna svetloba. Velikokrat se nam zgodi, da jo je premalo ali pa preveč. V fotografskem studiu imamo rahlo olajšano delo, saj imamo kontrolirane razmere, ki se ne spreminjajo. Tam si sami ustvarim pogoje v katerih nato ustvarjamo.

Ko pa fotografije v studiu ne moremo izvesti, moramo biti pozorni na druge morebitne težave. Fotografiranje ob naravni svetlobi nam ponuja zelo veliko, a jo moramo dodobra izkoristiti. Je najcenejši vir svetlobe.

Zavedati se moramo njenih negativnih in pozitivnih lastnosti. Pri fotografiranju si lahko pomagamo z belimi listi, odbojniki, bliskavico. Paziti je potrebno na osvetlitev iz več strani. Predmet, ki ga želite fotografirati, ne sme biti direktno izpostavljen soncu.

3. Ne kompliciraj, vzemi bel papir ali belo rjuho.

Pozanimati se moramo o vrsti fotografije ter o delu, ki ga bomo opravili. Potrebno je najti in pripraviti prostor za fotografiranje.

Najpogosteje se poslužujemo fotografiranja z belim ozadjem. Najlažja in najcenejša izvedba tovrstnih fotografij je uporaba velikega kosa belega papirja.

Pomagate si lahko tudi z rjuhami ali drugimi belimi površinami. Pomembno je le, da je barva čim bolj bela, saj nam to olajša nadaljnje delo.

4. Oglej si, razmisli in izberi pravi kot fotografiranja.

Večina ljudi ob pogledu na fotografijo ne razmišlja o kompoziciji, vendar pa zna oceniti, ali je fotografija privlačna na pogled ali ne, tudi če za to nima prave utemeljitve.

Če želite izboljšati svoje veščine izbire kompozicije, si vzemite nekaj časa in opazujte fotografije tistih fotografov, katerih delo občudujete. Začnite opazovati, bodite pozorni. Ob fotografiranju tudi razmišljajte. Glede na vrsto fotografije izberite pravo kompozicijo.

5. Ohrani originalnost, uredi le najnujnejše.

Urejanje fotografij doda vrednost k samim fotografijam, a tudi tukaj ni dobro pretiravati. Fotografijo obrežemo, poravnamo, lahko pa se poigramo tudi s temperaturo, strukturo in svetlobo.

Dodamo še nekaj ostrine v objektu oziroma jo nekaj vzamemo ozadju, če ga imamo. 

 

Nekaj dobrih primerov, kjer smo fotografirali in oblikovali spletne kataloge/trgovine

 

Spletni katalog: https://kgn-novinc.si/ in maloprodajna trgovina https://kgn-okovje.si/

Spletna trgovina www.centerovo.si

Spletni katalog: https://www.stolarna.si/

Potrebuješ pomoč?

Nudimo vam kakovostno fotografijo, ki je ključen element predstavitve. Za lažje delo imamo lasten prenosni fotografski studio.